Knive og ofte stillede spørgsmål

Hvilke knive er mest kendt?

Knive findes i mange forskellige formater og variationer.

Nedenstående er en gennemgang af de mest almindeligt kendte typer af knive.

Knive med fast knivblad

En kniv med et knivblad af fast karakter, hvor selve knivens blad, ikke kan foldes sammen og gemmes inde i selve håndtaget på kniven. Man kan sige at knivbladet går igennem hele kniven og ender i bunden af selve håndtaget.

En kniv med et fast knivblad er både væsentligt stærkere og større end en kniv, som kan sammenfoldes.

Knive med fast klinge er yderst velegnet til både jagt og spejdere.

Et eksempel på en kniv med fast klinge er en spejderdolk

Foldeknive

En foldekniv er faktisk præcis det samme som en lommekniv eller en schweizerkniv. Fælles for denne type af kniv er at den kan bæres i en lille håndtaske eller i en lomme.

Selve knivbladet på en foldekniv, kan dreje eller svinge, hvorved knivbladet således kan have 2 forskellige tilstande: Åben eller lukket.

Enkelte modeller af typen foldeknive har en låsemekanisme, der gør at man kan fastlåse selve knivbladet, mens man arbejder med kniven.

Støvle Knive

Knive som er beregnet til, at blive båret “skjult” inde i en støvle. Denne form for kniv anvendes primært af jægere eller soldater.

Butterfly Knive

En Butterfly Kniv er en populær kniv, som man kan vifte rundt med i sin hånd, hvor knivens knivblad åbnes og lukkes via disse viftende bevægelser.

Denne knivtype er meget velkendt af  kampsportesudøvere. I øvrigt var denne kniv på mode hos stort set alle drenge teenagere igennem 1980’erne.

Samler Knive

Samler knive er knive som generelt kun er købt til fremvisning. Til trods for at disse knive sjældent anvendes, så er disse kniv fuldt funktionelle. Mange af disse knive er udført i eksklusive og dyre materialer.

Eksempler kunne meget vel være selve stålet, som er anvendt til knivbladet. Det kunne også være selve håndtaget på kniven, som er udført i et udsøgt og eftertragtet materiale.

Stikkeknive

Disse knive har ofte et kort knivblad. Der er tale om et våben, som er direkte designet til stikke med, snarere end til at skære. Disse knive anvendes formentlig nok mest af miltæret i forbindelse med nærkamp.

Dykkerknive

Dykkeknive er yderst praktiske værktøjer, som dykkere bruger til at skære, måle og grave med, imens de dykker under vand. Som dykker er det vigtigt at kunne skære sig fri af eksempelvis planter, idet man som dykker kun har en begrænset mængde af ilt med sig i sin ilttank

Det er vigtig at understrege at en dykkekniv ikke er et egentligt våben i den forstand. For en dykker er en dykkerkniv en vigtig del af dykkerudstyret.

Filetknive

Filetknive er knive som anvendes i køkkenet, og selve knivbladet på denne kniv er  fleksibelt, hvilket gør den meget velegnet til at filetere eksempelvis fisk. Disse knive anvendes også af slagtere til udskæring af fint kød.

Halsknive

Denne type af knive, har en speciel skede, som er designet til at man kan bære kniven som en halskæde.

Disse knive er således et alternativ til de traditionelle lommeknive.

Der findes mange forskellige modeller af halsknive, men fælles for dem alle er, at de har en begrænset vægt, idet de skal bæres rundt om halsen.

Tanto Knive

Disse knive er special knive, som indeholder det unikke “Tanto” knivblad.

Multitools og multiværktøj

Denne type af knive er såkaldte multi-knive eller multitools, som er kendetegnet ved at de kan indeholde flere forskellige knivblade, såvel som andre værktøjer og knivtænger.

Eksempler på multitools er: Leatherman, SOG, Gerber og Victorinox SwissTools

Kaste Knive

Knive af denne type er beregnet til at blive kastet mod et mål.

Disse knive er kendt hos militæret, såvel som inden for knivsport.

Japanske Knive

Disse knive er kendetegnet ved at være ekstremt skarpe.

De mest kendte knive inden for kategorien af japanske knive, er formentlig nok de japanske køkkenknive, som bruges af både den almindelige husholdning, såvel som af professionelle restauranter og andre spisesteder.

Forklaringen på at disse knive er væsentligt mere skarpe end traditionelle europæiske knive, er at selve stålet oftest ikke er rustfrit.

Stålet i japanske knive er væsentligt mere hårdt end i europæiske knive.

Resultatet af denne hårdhed er at de japanske knive, kan slibes væsentligt mere skarpe og samtidig bevare denne skarphed i længere tid.

Skrælleknive

Denne type af knive er også kendt som tyndskrællere og kartoffelskrællere.

De bruges til at skrælle kartofler, gulerødder og andre grøntsager med. Enhver husholdning med respekt for sig selv, bør some minimum altid have en skrællekniv i god kvalitet!

Der findes rigtig mange varianter og man kan købe dem, så de kan benyttes i enten højre hånd eller i venstre hånd.

Urteknive

Tilhører gruppen af de mindre køkkenknive, og er kendetegnet ved at have et knivblad på 6-10 cm. Urteknive anvendes ofte til at pille skræl af eksempelvis hvidløg og til udskæring af mindre grøntsager. Da urteknive er forholdsvis små i størrelsen, er de faktisk meget velegnede, at anvende til dekoration af frugt og grøntsager. Disse knive anvendes således ofte til lettere opgaver i forbindelse med madlavning i køkkenet og de fleste har som regel flere forskellige typer at gøre brug af.

Julienne Skrælleknive

Disse knive tilhører gruppen af skrælleknive, og er således specielle knive inden for denne gruppe. Julienne skrælleknive kaldes også Julienne Skrællejern og disse knive, anvendes først efter at man har skrællet selve skrællen af på grøntsagen.

Men anvender meget ofte, denne form for kniv, til at lave fine og tynde strimler af gulerødder. Disse tynde strimler, fra eksempelvis gulerødder, er fantastiske at blande i salater. Man kan altså med andre ord, lave flot madpynt med en julienne skrællekniv, hvilket manifesterer sig i delikate tynde grøntsagsstrimler som resultat.

Gartneknive

Mange mennesker elsker at arbejde i deres haver og drivhuse. I den forbindelse har man ofte brug for en særlig let og skarp kniv til at skære net og opbindingsnor over med. Gartnerknive kaldes også for blomster-knive, fordi de er målrettet til beskæring af planter og blomster. Gartnerknive er kendetegnet ved at være en relativ simpel foldekniv, som indeholder et stort og meget skarpt knivblad. Man kan i dag købe disse knive i mange flotte farver, hvilket betyder at man i langt højere grad, kan personliggøre de blomsterknive, som man uvedkårligt har brug for at have i lommen ved alt havearbejde.